Tid att baka lussekatter, ett litet recept till dig den 7 december
Lussebullar
ca 35 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl mjöl
Garnering:
russin
Pensling:
1 ägg
Gör så här
Smula jästen i en degbunke.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37
grader.
Häll deg spadet över jästen.
Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från
bunkens kanter.
Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt
i ca 40 min.
Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut
den till ca 35 kusar.
Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin.
Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen
på 225 grader.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min
sedan är det bara att njuta av det goda
Julkalendern
|